RSS
 

Torcik malinowy raj

13 wrz

Teraz czas na przepis na jeden z moich ulubionych letnich torcików z malinami w roli głównej.

SKŁADNIKI
Mąka pszenna 1 szklanka(przesiana przez sitko)
Jajka 5 sztuk (rozmiar L z Biedronki)
Cukier drobny 1/2 szklanki

WYKONANIE
Jajka wbijam do suchej wysokiej miski i dodaje cukier. Następnie lekko roztrzepuję całość i pozostawiam na około 15 minut aby cukier trochę się rozpuścił. Po tym czasie zabieram się za miksowanie masy na puch. Kiedy jajka już zwiększyły kilkukrotnie swoją objętość a masa jest jasno kremowa przestaje miksować, zabieram łyżkę i powoli przesiewam przez sitko po raz drugi mąkę i delikatnie wszystko mieszam.
Całość przelewam do przygotowanej formy-wyłożonej papierem do pieczenia. I tu uwaga- z papieru robię także rant wystający sporo nad formę, dzięki temu biszkopt ma szansę urosnąć dużo większy. Piekę około 45-60 minut i sprawdzam patyczkiem czy już jest gotowy.
biszkopt

Masa podstawowa:
śmietana kremówka mocno schłodzona 500 ml
serek mascarpone 500 gramów
cukier puder 3 łyżki

Frużelina malinowa
maliny 500 gram-mogą być mrożone
cukier 4 łyżki
maka ziemniaczana 2 łyżeczki płaskie
żelatyna 2 łyżeczki

Maliny gotuję w garnku razem z cukrem aż puszczą sok, następnie przecieram przez sitko, by oddzielić pestki. Następnie przelewam do garnka i gotuję na małym ogniu. W tym czasie mieszam make ziemniaczaną z 2 łyżkami wody i dodaję do malin. Mieszam aż całość się zagotuje.
W kubku rozpuszczam żelatynę w gorącej wodzie i wlewam do masy malinowej. Po dokładnym wymieszaniu odstawiam do wystudzenia.
dodatkowo :
krem nutella, lub inny czekoladowy 3 łyżki
czekolada gorzka 100 gramów
Śmietana kremówka 50 ml

Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem po czym dodaję serek mascarpone. Po wymieszaniu całośc dzielę na 4 części, jedną przekładam do osobnej miski dodaję krem czekoladowy i mieszam dokładnie.

t5

t6 Do pozostałej części dodaje przestudzone maliny i także mieszam dokładnie

Biszkopt kroję na 4 części (do napączowania używam herbaty)
Na pierwszy biszkopt daję masę malinową, potem drugi biszkopt, masa czekoladowa, biszkopt,masa malinowa biszkopt.
Cały tort smaruję z każdej strony masą malinową. (jeśli uważacie że masa jest zbyt lejaca się należy ja wstawić na dwie-trzy godziny do lodówki i dopiero przekładać biszkopt)
t1

Na koniec przygotowuję polewę czekoladową:do garnka wlewam 50 ml. śmietanki i wstawiam do gotowania, dodaję od razu pokruszona czekoladę i podgrzewam mieszając do rozpuszczenia-ja użyłam gorzkiej czekolady 60 % kakao) jeśli masa będzie zbyt gęsta trzeba dolać jeszcze odrobinę śmietanki- tak by konsystencja była lejąca. Gdy wszystko się rozpuści polewamy czekoladą tort.
t2t3

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Torty

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz